Persoonsgebonden budget
Zorg in natura
Bij zorg in natura hoef je zelf niets te regelen. Kracht voor jeugd en gezin (hierna Kracht) regelt voor jou de zorg en ondersteuning die je nodig hebt. Dit kan een Kracht professional of een gecontracteerde zorgaanbieder zijn. Samen met deze professional bepaal je hoe je de ondersteuning ontvangt. Je bespreekt ook samen waar je recht op hebt. De administratie wordt voor je geregeld. Zo is het mogelijk om je volledig
te richten op jezelf en je gezin.
Persoonsgebonden Budget (PGB)
Een andere optie is om zelf ondersteuning in te kopen via een PGB. Deze kun je aanvragen als je zorg, ondersteuning of begeleiding nodig hebt. Een PGB is een bedrag in vorm van een budget. Met dit budget regel je zelf, of voor jouw gezin, de zorg en ondersteuning. Gaat jouw voorkeur uit naar een PGB? Geef dan tijdens het eerste gesprek met Kracht aan dat je een PGB wenst.
Waarom kies je voor een PGB?
- Je wilt zelf je zorgverlener kiezen
- Je wilt zelf bepalen welke afspraken je maakt met je zorgverlener
- Je wilt zelf de financiën regelen
- Je wilt niet afhankelijk zijn van een toegewezen zorgverlener
- Je wilt zorg die niet door zorginstellingen wordt geboden
- Je wilt zorg op tijden, die niet door zorginstellingen wordt geboden.
Goed om te weten
Bij een PGB regel je alles zelf. Je onderhandelt zelf met zorgverlener(s). Je sluit zelf contracten af en zorgt voor vervanging als dat nodig is. Ook houd je zelf de salarisadministratie van je zorgverlener(s) bij.
Heeft een PGB gevolgen voor je inkomen?
Een PGB wordt niet gezien als inkomen, maar als een belastingvrije toeslag. Een PGB heeft dus geen invloed op toeslagen of uitkeringen.
Voor de zorgverlener die je betaalt uit jouw PGB, is het wél inkomen. Ook als dit een gezinslid is. Het gezinsinkomen gaat dan omhoog. Een hoger (gezins)inkomen kan gevolgen hebben voor de toeslagen en
uitkeringen die je ontvangt
Eigen bijdrage
Voor hulp betaal je soms zelf een deel. Je mag de eigen bijdrage niet betalen uit het PGB. Het PGB mag je alleen gebruiken om zorg in te kopen. Je betaalt de eigen bijdrage aan het CAK. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van je inkomen. Kijk op de website van de Gemeente Den Haag voor meer informatie.
Voorwaarden PGB
• Je legt aan Kracht uit waarom je kiest voor een PGB. Dit doe je met een persoonlijk plan;
• Je bent in staat een PGB te beheren (eventueel met hulp van een vertegenwoordiger). Dat betekent: je kunt zelf contracten afsluiten met zorgverlener(s), zorg inplannen, controleren of afspraken met zorgverlener(s) worden nagekomen enzovoort;
• Je gebruikt een PGB alleen om ‘doeltreffende’ ondersteuning in te kopen. Dat betekent dat de gekozen ondersteuning klantgericht en veilig moet zijn. En ervoor zorgt dat je zelfstandiger kunt leven.
• Samen met het basisteam evalueer je of de zorg nog passend is.
Als je aan de voorwaarden voldoet, ontvangt je een toekenningsbeschikking. Dit is een brief waarin staat beschreven dat je een PGB krijgt en hoe hoog je budget is.
Trekkingsrecht
Je krijgt een PGB niet op je eigen bankrekening gestort. Het Servicecentrum PGB betaalt je zorgverlener(s) uit. Dit noemen we trekkingsrecht. Je geeft aan het Servicecentrum PGB door welk bedrag aan jouw zorgverlener(s) moet worden betaald. Het voordeel hiervan is dat het Servicecentrum PGB een deel van uw financiële administratie overneemt.
Meer informatie
Er komt veel bij kijken om een PGB te beheren. Om vast te stellen of het iets voor jou is, kun je uitgebreide informatie vinden op de volgende websites:
• www.pgb.nl
• www.zorgwijzer.nl
• www.svb.nl
• Persoonsgebonden budget (pgb) – Den Haag
Vragen?
Heb je vragen over een PGB of heb je een andere vraag voor Kracht? Dan kun je ons bereiken van maandag t/m vrijdag van 9:00 uur tot 13:00 uur op het telefoonnummer 088 298 77 07.